Soru: 2015’te göreve başlayan 657’ye tabi hizmetli memurum. Bir suçtan dolayı 9 aydır tutukluyum. Daha hüküm almadım.
1) Ben ne zamana kadar maaş alacağım?
2) Eğer ceza alırsam ve Yargıtay cezayı onarsa memuriyetim biter mi? Memurluk ve cezaevi konusunu gazetede işlerseniz sayenizde öğrenmiş oluruz. Çünkü cezaevinde çok memur var. ● Soner GÖKTÜRK/SAMSUN
Cevap: 657 sayılı Kanunun 141’inci maddesi uyarınca tutuklu kaldığınız süre içerisinde aylıklarınızın üçte ikisi (2/3) ödenmeye devam edilir ve ayrıca sosyal hak ve yardımlardan da faydalanmaya devam edersiniz.
Yine aynı Kanunun 143’üncü maddesi uyarınca hakkınızda yargılamanın menine veya beraatinize karar verilirse, karar kesinleşince görevinize iade edilirsiniz ve maaşınızın kalan 1/3’lük kısmı da ödenir. Şayet 657 sayılı Kanunun 48’inci maddesi gereğince memurluğa engel bir suçtan dolayı ceza alırsanız memuriyetle ilişkiniz kesilir ve 1/3 kesintilerinizi de alamazsınız.
KIDEM TAZMİNATI ALARAK AYRILAMAZSINIZ
Soru: Sigorta başlangıç tarihim 1 Şubat 2001 olup şu anda 5099 gün prim ödemem var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde 2 yıldır çalışıyorum. Şu anda kendi isteğimle işimden ayrılsam tazminat alabilir miyim? ● Dursun KİRMAN
Cevap: 7000 gün priminiz olmadığından kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılamazsınız. Çünkü kıdem tazminatı alarak ayrılmak için, emeklilik için aranan şartlardan yaş dışındaki şartların sağlanması gerekiyor. Kıdem tazminatı alarak ayrılmak için primi 7000 güne tamamlamanız gerekiyor.
ASKERLİĞİMİN NE KADARINI BORÇLANAYIM?
Soru: 1971 doğumluyum. SSK girişim askerden sonra 1 Haziran 1993’tür. Askerliğimin ne kadarını borçlanmam gerekir? ● Doğan ARDUÇ
Cevap: Askerlik sürenizin 190 gününü borçlanmanız halinde emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi olursunuz. Toplam 5600 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 2024’te 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
VEKİL İMAMLIK TARİHİ SSK İÇİN BAŞLANGIÇTIR
Soru: 2 Ocak 1997 -15 Mayıs 1998 arasında Diyanet İşleri Başkanlığı’nda vekil imam hatiplik yaptım. Daha sonra 21 Kasım 2001’de SSK’lı olarak işe başladım ve şu an hâlâ SSK’lı olarak çalışıyorum. 6300 gün prim ödemem var.
Bu şekilde devam edersem emekliğime esas olacak sigorta başlangıç tarihi olarak 2 Ocak 1997 mi yoksa 21 Kasım 2001 tarihi mi dikkate alınacak? Ne zaman emekli olabilirim? ● Mehmet TURAL
Cevap: Emekliliğiniz esas sigorta başlangıç tarihi olarak, adınıza ilk defa emekli keseneği yapılan 15 Ocak 1997 dikkate alınacaktır. Bu tarihe göre, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz.
Priminiz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemseniz bile 25 yıl sigortalılık sürenizi dolduracağınız 15 Ocak 2022’de 56 yaşınızı dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
MEMURİYETTEN EMEKLİLİK HAK KAYBINA YOL AÇMAZ
Soru: 3’üncü derece engelliyim vergi indirimini aldım. Şu an itibarıyla SSK’dan emekli olma hakkına sahibim. Fakat ben EKPSS ile memur olarak atandım. Göreve başlayalı 6 ay oldu. Hizmet birleşimi için Emekli Sandığı’na daha dilekçe vermedim. Çok kararsızım. SGK’dan emekli mi olayım? Yoksa memuriyete devam mı edeyim? Memuriyetten emeklilikte kaybım olur mu? ● YALÇIN
Cevap: Emekli Sandığı’na tabi değilsiniz. İlk defa 1 Ekim 2008’den sonra memur olduğunuzdan, 5510 sayılı kanunun 4/1-c statüsünde sigortalısınız. Bu nedenle emekli aylığınız aynı SSK’lılar gibi hesaplanacak. Bu nedenle memuriyetten emekli olmanız hak kaybınıza neden olmaz. Ancak emekli olduğunuzda şu anda aldığınız maaştan daha düşük bir emekli aylığı bağlanacağından, çalışabildiğiniz kadar çalışmanızda yarar var.
Ekrem Sarısu, Posta Gazetesi
Source: Muhasebe Haberleri
Leave A Comment