Memur ve emekliler açısından bu yaz aylarında çok önemli gelişmeler yaşanacak. Temmuz ayında yapılacak maaş zammının ardından Ağustos ayında toplu sözleşme görüşmeleri ile memur ve memur emeklilerinin tüm sosyal ve mali hakları belirlenecek
Bu yaz, başta memurlar olmak üzere hem Emekli Sandığı emeklileri, hem de SSK ve Bağ-Kur emeklileri için çok önemli gelişmeler yaşanacak. Temmuz ayında tüm emeklilerin ve memurların maaşlarına zam yapılacak, ardından da Ağustos ayında toplu sözleşme görüşmeleri yapılacak.
Bu toplantılarda 2020 ve 2021 yıllarında yapılacak 4 ayrı zam oranı da belli olacak. Bu arada Temmuz ayında SSK ve Bağ- Kur emeklileri de zamlı maaş alacaklar. Bu yıl Mayıs ve Ağustos aylarında iki ayrı ikramiye de ödenecek. Tüm emekliler toplamda 2 bin liralık emekli ikramiyelerini almış olacaklar.
ÖNCE İKRAMİYE:
Mayıs ayı sonunda Haziran başında tüm emekliler 1000 liralık ikramiyelerini alacak. Bu yılın ilk ikramiyesi maaşı ne olursa olsun tüm emeklilerin hesabına yatırılacak. Ramazan Bayramı öncesi yatırılacak ikramiyeler için bir müracaat etme mecburiyeti gerekmiyor.
Paralar maaş hesaplarına yatırılmış olacak.
ZAM AYI TEMMUZ:
Temmuz aylında ise başta memurlar olmak üzere tüm emeklilerin maaşlarında zam olacak. Memur ve memur emeklileri Temmuz ayında toplu sözleşme gereğince yüzde 5 oranında zam alacaklar.
Sadece bu zam değil oluşacak 6 aylık enflasyon da fark olarak memurların ve memur emeklilerinin maaşlarına eklenecek.
Bu oranın yüzde 6’yı bulması da bekleniyor.
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ:
Memur ve memur emeklilerinin dışında SSK ve Bağ-Kur emeklileri de Temmuz ayında zamlı maaş alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranlarını Ocak ile Temmuz ayı arasında oluşacak 6 aylık enflasyon belirleyecek. Bu oran kesin olarak 3 Temmuz tarihinde belli olacak. Beklenti anketlerine göre şimdilik oranın yüzde 6 olması tahmin ediliyor.
AĞUSTOS’TA TOPLU SÖZLEŞME:
Ağustos ayında 3 milyon memuru ve 2 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri de yapılacak.
Bu görüşmelerde kamu kesimi ile memur sendikaları bir araya gelecek ve emekliler ile memurların bundan sonraki 2 yıl için sosyal ve mali hakları belirlenecek. 2020 ve 2021 yılları arasında yapılacak 4 adet maaş zam oranı da bu tarihte açıklanacak. Özellikle ek göstergenin 3.600’e çıkartılması, emeklilerin aile yardımı alması gibi çok beklenen konular bu toplantıda karar bağlanacak.
Memur-Sen yöneticileri geçtiğimiz günlerde Başkan Erdoğan’ı ziyaret ederek çalışma hayatına ilişkin bazı sorunları ileterek 3600 ek gösterge konusuyla ilgili de çözüm beklentilerini aktardı. Başkan Erdoğan ise, konuya ilişkin gerekenin yapılacağını belirtti.
438 TL AİLE YARDIMI
Milyonlarca memurun Temmuz’da hem maaşı hem de her ay aldığı aile yardımı artacak. Toplu sözleşmede memurlara Temmuz ayında yüzde 5 zam ve ilk 6 aylık enflasyon yüzde 4’ü aşarsa fark alacağı karara bağlanmıştı.
Merkez Bankası’nın yaptığı beklenti anketinden ilk 6 aylık enflasyon için ‘yüzde 6’ tahmini çıktı. Bu tahmin gerçekleşirse memurların Temmuz zammı yüzde 2 enflasyon farkıyla yüzde 7’ye yükselecek. Böylece memurlar çifte zam almış olacak.
Halen memurlara çalışmayan eş için aylık 278,69, 0-6 yaş arası çocuk için 65,30, 6 yaş üstü çocuk için de 32,65 lira veriliyor.
Yüzde 5’lik artışa göre; eş yardımı 292,62, 0-6 yaş çocuk parası 68,56, 6 yaş üstü çocuk parası 34,28 liraya çıkacak. Eğer Temmuz zammı yüzde 7 olursa da eş yardımı 298,20 lirayı, 0-6 yaş arası çocuk yardımı 69.87 lirayı, 6 yaş üstü çocuk yardımı 34,93 lirayı bulacak.
Halen eşi çalışmayan, 0-6 yaş arası 2 çocuğu olan memur aylık 409,29 lira alıyor.
Bu tutar Temmuz zammı yüzde 5 olursa 429,74 liraya, yüzde 7 olarak gerçekleşirse 437,94 liraya yükselecek.
ÇOCUK İŞÇİYE DİKKAT!
Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Tüm çocuklarımızın bayramını kutluyorum.
Yasalarımız çocuk çalışanlarla ilgili sınırları çiziyor. Kısaca bakarsak; İş Kanunu’na göre on dört yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocuklar; bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlâki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabiliyor.
Çocuk işçiler sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde yazılı sözleşme yapmak ve her bir faaliyet için ayrı izin almak şartıyla çalıştırılabiliyor.
Çocuğun gördüğü iş onun okula gitmesine, mesleki eğitiminin devamına engel olamazken, onun derslerini düzenli bir şekilde izlemesine zarar veremiyor. Çocukların çalışma saatleri de yine kanunda açıkça sınırlanmış durumda. Çocuk ve genç işçi çalıştırırken bu sınırlara uymak gerekiyor.
Faruk Erdem, Yeni Asır Gazetesi
Source: Muhasebe Haberleri
Leave A Comment